Zwerfvuil en sluikstort
Niemand wil in een vuile straat wonen en niemand picknickt graag in een park vol zwerfvuil. Maar afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis. Het is ook duur. In Vlaanderen gaat het over duizenden tonnen per jaar. De opruim van het zwerfvuil kost meer dan 60 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 10 euro per inwoner.
Zwerfvuil
Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes, …
Zwerfvuil hoort thuis in de vuilnisbak. Op locaties waar klein afval ontstaat, bijvoorbeeld bij bushaltes, picknickhutten of schoolomgevingen plaatste de gemeente straatvuilnisbakken.
Geen vuilnisbak in de buurt? Dan neem je het afval mee tot thuis of tot aan de volgende vuilnisbak.
Wijk-Initiatief Tegen Zwerfvuil (WITZ)
In onze gemeente is een sterk netwerk van WITZ-ers actief. Dat zijn vrijwilligers die zwerfvuil in onze gemeente opruimen. Ze worden hiervoor ondersteund door de gemeente en krijgen vuilniszakken, handschoenen, grijpstokken, … ter beschikking.
Ook geïnteresseerd om mee te werken als WITZ-er? Maak een afspraak bij de milieudienst.
Campagnebeelden
Op de website van IOK kan je verschillende campagnebeelden downloaden. Druk ze af of vraag ze aan en sensibiliseer je buurt!
Sluikstort
Sluikstorters ontwijken bewust de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afval dat gestort of achtergelaten wordt:
- op plaatsen waar het niet mag
- op momenten waarop dat niet is toegelaten
- en/of in de verkeerde bakken of containers
Merk je sluikstort op? Meld dit aan de gemeente via het online meldingsformulier of via het onthaal.
Contactinformatie
Omgeving
Gemeentehuis
Markt 19
2430 Laakdal- T 013 67 01 10
- omgeving@laakdal.be
Openingsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten