Landbouwers Lachen je Toe - LALALApad
Landelijk Laakdal
Wist je dat...
- Laakdal een veertigtal landbouwbedrijven telt?
- Dat meer dan 35% van de totale oppervlakte van onze gemeente gaat naar landbouwgebruik?
(2022, Provincies in cijfers)
LALALApad
Laakdal is een landelijke gemeente met heel wat land- en tuinbouwbedrijven die hun producten al dan niet via de korte keten aanbieden. Om jullie kennis te laten maken met onze landbouwers, creëerden we een Fietsroute: het LALALApad - Laakdalse Landbouwers Lachen je toe! Het LALALApad leidt je doorheen het landelijke Laakdal langs meer dan tien land- en tuinbouwbedrijven. Van alpaca’s tot lammetjes, van gemeenschapsboerderij tot landbouwbedrijf met hoevewinkel, van aardbeien tot saffraan! Ontdek de veelzijdigheid van de land- en tuinbouw dichtbij.
De Strackxhoeve
Strackxhoeve is een gemeenschapsboerderij gelegen in Veerle-Laakdal. Op de zeven hectare grond worden groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden geteeld volgens een regeneratief landbouwmodel. Dat betekent dat ze tijdens het boeren de levendragende capaciteit van het land vergroten. Mensen in de buurt kunnen meegenieten van de oogst via groentepakketten en losse verkoop.
De Sterrenwachters / Het Varentje
De Sterrenwachters / Het Varentje is een kleinschalige alpaca-boerderij met 12 prachtige alpaca’s waar je onder andere mee kan gaan wandelen. Maar je vindt er ook herten, kippen, konijnen, eenden, pauwen en katten. Bovendien kan je er overnachten in een koepel van waaruit je ’s nachts sterren kan spotten.
Hoeve van Elven
Stefaan en Nele Van Elven-Devoghel telen, bewaren en verpakken smaakvolle aardappelen, wortelen en uien. Deze worden verkocht in de eigen hoevewinkel en onder het eigen label ‘Vers van de Boer’ in verschillende winkels in België en Nederland. baat een akkerbouwbedrijf uit dat gespecialiseerd is in de teelt van aardappelen, wortelen en uien.
Morango Fruits
Bij Morango Fruits worden aardbeien geteeld vanaf Valentijn tot de eindejaarsfeesten. Stef en Liesbeth zijn de tweede generatie ondernemers aan het roer van het familiebedrijf. Duurzaamheid en milieubewust telen zijn aspecten die het koppel hoog in het vaandel dragen. Deze dragen bij bij het kweken van kwaliteitsvolle aardbeien.
Schapenhouderij Jan Verrecht
Schapenhouderij Jan Verrecht ontstond uit de liefhebberij, maar telt vandaag ca. 150 moederdieren. Alle lammeren komen uit eigen kweek. De dieren staan in ruime stallingen en weides en krijgen eigen geteeld gras en lokaal geteelde maïs, gemengd met pulp en draf, afvalproducten van brouwerijen. Sommige van de dieren worden ook ingezet als natuurbeheer in opdracht van Natuurpunt: zij begrazen enkele lokale natuurgebieden en onderhouden zo het open landschap & diversiteit in de begroeiing.
De Kapittelveldhoeve
De Kapittelveldhoeve is een melkveebedrijf met zo'n 120 melkkoeien en honderd stuks jongvee. Het bedrijf wordt gerund door boer Guy en boerin Hilde. Ook hun zonen Rob en Bob steken regelmatig een handje toe bij de werkzaamheden op de akkers. Als 'juf op pensioen' heeft Hilde om met de nodige ervaring en enthousiasme, kinderen en volwassenen te laten proeven van 'het leven op de boerderij.
De Saffraanboer
De Saffraanboer oogst en maakt producten met hoogwaardige saffraan uit Laakdal. Tijdens de bloeiperiode in het najaar worden de bloemetjes iedere morgen met de hand geplukt. De saffraandraadjes worden vervolgens handmatig uit de bloemen geknipt en meteen gedroogd. Naast de pure saffraandraadjes kan je bij Davy en Nathalie ook terecht voor saffraanlikeur en saffraansiroop.
Wil je meer te weten komen over deze en de andere landbouwers op het LALALApad? Download de route dan in de gratis izi.TRAVEL-app. Je kan het LALALApad het hele jaar door ontdekken.